viernes, diciembre 14, 2007

Humor català


Sempre s'ha dit que els catalans tenim un sentit de l'humor peculiar. Aquesta característica ha fet que sovint a l'Estat espanyol no s'entenguin les nostres bromes, gags o sketchs, i es titllin de "provincians". Evidentment no hi estic gens d'acord, i la programació televisiva i radiofònica "nacional" està plegada de representants catalans.

A més, en segons quins formats, Catalunya encapçala, juntament amb el País Vasc, l'avantguarda de l'humor. Un dels millors, per no dir el millor, és el programa PÒLONIA que dirigeix amb èxit Toni Soler i que TV3 va tenir la valentia d'emetre els dijous en prime-time.

El seu programa d'humor polític va néixer a RAC1 fa uns cinc anys i ha sigut i és un dels pilars que han fet créixer aquesta emissora privada del Grup Godó. Veient que l'audiència els seguia es van atrevir a traslladar el format cap a la televisió i el canal escollit va ser l'antiga CITY TV (ara 8tv). Els mitjans al seu abast eren minsos però l'essència del que és avui Polònia segueix vigent, així com, el nucli dur polonès (Soler-Novell-Lucas).

Conegudes les limitacions d'un mitjà local i recent nascut, el programa "Minoria Absoluta" va tenir bona acollida. Vist l'èxit, els dirigents d'Antena 3 els van anar a pescar per veure si el format podria triomfar a nivell nacional. "Miré Usted" (els recursos no eren els que tenen ara) no va aconseguir el favor del públic espanyol però va fer veure al "trident polonès", que els catalans sabem riure de tot i de tots (el share així ho demostrava). Després d'uns canvis estratègics de dia i hora, al cap de 8 o 9 programes va desaparèixer de la graella. Una llàstima.

D'això farà tres anys. Immediatament semblava que 8tv els tornaria a caçar però TV3 va decidir arriscar-se i apostar per aquest producte. El temps i l'audiència li han donat la raó. És dels millors programes que hi ha a la graella, i destaca perquè no es casen amb ningú. Critiquen al govern, a l'oposició, parodien als propis companys (grande Latre fent de Pellicer i les seves cares), i estan al fil de l'actualitat política i social ( la conya que fan del rei i dels prínceps, els deixa retratats).

Polònia combina guions acurats i punyents amb unes interpretacions/imitacions que van confondre a l'espectador quan torna a veure al personatge real. I ara els fan cantar i tot, genial!

Desconec els motius que fan que aquest tipus de programes no triomfin a nivell estatal però seria recomanable que les graelles deixessin d'encarregar formats casposos i apostessin per humor intel·ligent i àcid amb els polítics i amb la societat. Ens divertiríem més i maduraríem com a país.

0 comentarios:

Publicar un comentario

Suscribirse a Enviar comentarios [Atom]

<< Inicio