viernes, noviembre 03, 2006



Figueras, Gorina i Viver

-Endevina Gorina,quina pel·lícula va anar a veure ahir en Viver? Sí senyor, després d'un parell de mesos de la seva estrena i de molt repetir que l'aniria a veure, ahir vaig gaudir amb SALVADOR.

Tal i com indica el títol, l'idea inicial era fer una crítica cinematogràfica a l'estil de Mr. Belvedere o el freaki Àlex Gorina, però no he vist tants films com per tirar-me a la piscina sense flotador. En general diré que la pel·lícula està força bé, llàstima d'algunes pinzellades que em va apuntar el meu amic Enric, com que la pronunciació de Daniel Brühl en el paper principal ( prou merit li reconec quan em sembla recordar que va gairebé aprendre el català per fer SALVADOR ) o la d'actors espanyols com la Watling o l'advocat Ulloa feia en alguns moments mal d'orella.

Si passem de llarg d'aquestes petites xorrades, considero que Manuel Huerga consegueix plasmar molt les sensacions, els moments, en especial el de l'última nit. Se't quedava el cor un xic encongit, i els ulls del Daniel Brühl al final del film expressaven a la perfecció l'angoixa, el patiment, la tristesssa.

Poc o molt tots hem sentit a parlar de l'història de Salvador Puig Antich, del seu trist devenir, i d'aquí el morbo que tenia de veure-la. Tenia la curiositat de saber si seria el típic documental sobre la seva vida, amb les mateixes imatges que hem vist mil vegades, però aquest cop no. SALVADOR és un film de sensacions i emocions que van creixent. La relació entre el condemnat i el funcionari que l'acompanya a sol i sombra ( una metàfora fàcil, ho sé), entre l'advocat i en Salvador, les germanes, el pare que resta inmutable. En aquest sentit trobo que la pel·lícula retrata perfectament com devien ser aquells mesos, dies i els últims instants... ( sobretot quan en SALVADOR veu el garrote vil i exclama: - Quina putada! i poc després el justicier diu: - Aligeren que es para hoy!). Simplement tremendo, aquest actor, sempre amb l'escuradents a la boca, tindrà un Goya fixe.

La crítica més seriosa que la fagin els que en saben, i els que cobren per això, que a mi no me'n donarien ni les gràcies. Tot vostre Figueras i Gorina, que en Viver ja l'ha clavat!

1 comentarios:

Anonymous Anónimo ha dicho...

Comparteixo bona part de les asseveraciones del Sr. Viver. No obstant, vull apuntar que al voltant de la pel·lícula han sorgit moltes veus crítiques dient que la història que narra SALVADOR -basada en el llibre 'Compte enrera' de Francesc Escribano- és molt més edulcorada del que va ser en realitat. Diversos col·lectius, com el dels ex militants del MIL, diuen que Puig Antich no va poder estar amb les seves germanes fins minuts abans de morir, sinó que aquestes van haver d'abandonar la Model ben d'hora. També diuen que el carceller "bo i amb sentiments" no ho era tant. Per últim, constatar que la mort de Puig Antich no va ser tan pel garrot vil sinó per la tortura que els membres de la Brigada Politico Social li van aplicar com a venjança de la mort d'un d'ells, fet pels quals Puig Antich fou empresonat. Tot això està ben explicat a una pàgina web a l'abast de qualsevol que li interessi. Salut!

3:29 p. m.  

Publicar un comentario

Suscribirse a Enviar comentarios [Atom]

<< Inicio